Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Karácsonyfadíszek saját kezűleg

2009.12.05

A dísz elkészítéséhez olyan csomagolópapír szükséges, amelyen viszonylag nagyobb, 6-10 cm-es motívumok vannak.

Ezek lehetnek bármilyen karácsonyi képek: angyalkák, télapók, rénszarvasok, stb. A figurához színében illõ kartonpapírból vágj tetszõleges formát, de praktikusabb aszerint vágnod, hogy a csomagolópapíron lévõ motívumok közül melyiket szeretnéd felhasználni. Válassz két egyforma méretû és formájú figurát (de ezek lehetnek akár azonosak is), és ragaszd õket a kartonforma két oldalára. Ezután vond be mindkét oldalt színtelen lakkal, hogy a dísz mutatósabb és tartósabb legyen. Száradás után a karton szélét kb. 3-5 mm szélességben fesd be a díszhez illõ színnel (ezt a lépést festék és ecset helyett egyszerûbb festékfilctollal vagy zselés tollal megtenni, ezek is sokféle színben kaphatók, és precízebben lehet velük dolgozni). A kész dísz tetején tûvel húzz át egy színes, vékony szálat, amelynél fogva fel tudod akasztani a fára.

Tipp: a legegyszerûbb, mégis igen dekoratív színösszeállítás az, ha nyers kartonra ragasztod a figurákat, és aranyszínû festékfilctollal húzod meg a dísz szegélyét, majd vékony aranyszálat fúzöl át rajta. Ez a megoldás azért is praktikus, mert a kellékek ezekben a színekben a leginkább hozzáférhetõek.

Zsinórral díszített gömbök

Kend be a hungarocellgömb felsõ részét olyan ragasztóval, ami nem kenõdik el, miközben dolgozol. A gömb tetejéhez gombostûvel rögzítsd a zsinór végét, amíg teljesen meg nem szárad, és kezdd el spirál alakban körbe tekerni a zsinórt a gömbön lefelé haladva. Ügyelj arra, hogy olyan hosszú zsinórt vágj le, ami biztosan elég lesz a gömb aljáig. Néhány centiméterenként rögzítsd a zsinórt gombostûvel is, nehogy elengedjen a ragasztás, miközben a kezedben forgatod a gömböt. Amikor a beragasztózott rész végére értél, fordítsd meg a kezedben, és kenj ragasztót a másik felére, majd folytasd a körbe tekerést itt is, egészen a gömb aljáig. A teljes száradás után óvatosan húzd ki a rögzítõ tûket, és cseréld ki õket olyan fejû tûkre, melyek színben passzolnak a zsinórhoz. Ezeket egyenletesen elosztva, teljesen szúrd bele a gömbbe. Nem érdemes túl sûrûn feldíszíteni, mert mutatósabb, ha csak itt-ott van egy. Tûk helyett díszítheted még a gömböt flitterekkel vagy gyöngyökkel is.

Az akasztó elkészítésének két módja van:

1. Masnival: Köss egy masnit közepepes szélességû szalagból, és a csomón szúrj át egy gombostût. A gombostû feje alatt köss meg egy vékony aranyszálat, melynél fogva majd fel tudod akasztani a díszt a fára. Vékonyan mártsd ragasztóba a tût, és szúrd be a gömbbe a tetején.

2. Golyóval: Egy vékony zsinórt vagy pamutfonalat fogj duplán, és fûzd át a fagolyón (ami lehet egy nagyobb méretû gyöngy is), majd a zsinór két végét kösd csomóra. A gömb tetején elõzõleg feltekert zsinórból vágj le egy darabot, de éppen csak akkorát, amekkora lyuk ahhoz szükséges, hogy a fagolyó alatti csomót itt rögzítsd. Egy fogpiszkáló segítségével óvatosan vájj ki egy kisebb mélyedést ott, ahol levágtad a zsinórdarabkát, tegyél bele egy kis ragasztót, és nyomd bele az akasztó csomóját úgy, hogy egészen a fagolyóig elmerüljön a gömbben.

Trükkök

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.