Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Karácsonyi gyümölcskenyér

2009.11.24

Hozzávalók:

 

Kép

• 60 dkg liszt

• 5 dkg élesztő

• 200 ml 35 fokra melegített tej

• 5 dkg cukor

• 1 tojás

• 1/4 teáskanál kardamom

• 1/2 vaníliarúd

• 1/2 teáskanál reszelt citromhéj

• 1/2 teáskanál só

• 27,5 dkg puha vaj

• 15 dkg mazsola

• 5 dkg tört mandula

• 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj

• 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj

• 2 evőkanál rum

• 2 csomag vaníliáscukor

 

Elkészítése:

A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.

Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

 

Forrás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.